برومودوزیس یا بوی بد پا یک مشکل و به نوعی یک بیماری رایج است. این مشکل به خاطر عرق و در نتیجه آن، رشد باکتری روی پوست ایجاد می شود. این باکتری ها عامل ایجاد بوی بد هستند. عفونت های قارچی مانند عفونت قارچی بین انگشتان پا نیز می تواند باعث ایجاد بوی بد پا شود. در برخی افراد درمان عفونت های قارچی و باکتریایی پاها مدت های طولانی طول می کشد، اما راه های بسیاری وجود دارد که می توان از شر بوی بد پاها یا برومودوزیس خلاص شد. مژده ما به شما این است که درمان این مشکل در بسیاری موارد آسان، سریع و کم هزینه است.
علل ایجاد برومودوزیس کدامند؟
پاهای شما عرق می کنند.
این عضو از بدن به نسبت سایر اعضا، غدد تعریق بیشتری دارد. این غدد عرق ترشح می کنند تا سایر اعضای بدن را خنک کنند و پوست را مرطوب کنند. پای همه افراد عرق می کند اما پاهای برخی افراد به دلایل مختلف بیشتر عرق می کند.
برخی از آن ها عبارتند از:
- نوجوانان
- زنان باردار
- افرادی با فعالیت بدنی زیاد
- بیماران هایپرهیدروزیس
- و غیره
نوجوانان زنان باردار به خاطر هورمون هایی که بدنشان ترشح می کند، بیشتر عرق می کنند. اشخاصی که تمام روز سر پا هستند، استرس دارند و یا بیماری های خاصی دارند، نیز بیش از دیگران عرق می کنند.
باکتری ها عامل ایجاد بوی بد پاها
به طور طبیعی تعدادی باکتری روی پا وجود دارد.
این باکتری ها به تجزیه عرق پا در هنگام ترشح کمک می کنند. اگر باکتری ها و عرق با یکدیگر ترکیب شوند، بوی بدی ایجاد می شود. زمانی که فرد در کفشهای خود عرق می کند، آنها را در میآورد و سپس بدون اینکه اجازه دهد کفش ها کاملا خشک شوند، دوباره آنها را می پوشد، باکتریهای اضافی به وجود می آیند.
رعایت نکردن بهداشت نقشی اساسی در ایجاد بوی بد پا بازی میکند.
اگر پاهای خود را نشویید و روزانه جوراب خود را تعویض نکنید، به باکتری ها اجازه میدهید که روی پاهایتان رشد کنند و اینگونه بوی بد پا تشدید می شود.
چگونه از شر بوی بد پا (برومودوزیس) خلاص شویم؟
درمان های خانگی برای بوی بد پا
روش های زیر می توانند به شما کمک کنند تا بوی بد پا را از بین ببرید.
البته که باید تمامی نکات را به خوبی و به صورت مستمر رعایت کنید.
تمیز و خشک نگه داشتن پاها
همیشه پاهای خود را تمیز نگه دارید. روش های زیادی برای تمیز نگه داشتن پاها و پیشگیری از ایجاد بوی بد آن ها وجود دارد که در ادامه به بررسی چند مورد از آن ها می پردازیم.
حداقل یکبار در روز پاهای خود را با صابون و لیف بشویید. بهترین زمان انجام این کار به هنگام دوش صبحگاهی یا عصرگاهی است. بعد از شستشو حتما پاهای خود را خشک کنید. فراموش نکنید که فاصله ی میان انگشتانتان را نیز خشک کنید، اینجا محلی است که اگر خیس بماند، محل رشد باکتری ها خواهد بود.
در فصل گرما از صندل های جلوباز استفاده کنید و یا داخل خانه پابرهنه بگردید تا پاهایتان کامل خشک شوند.
کوتاه و تمیز نگه داشتن ناخن ها و پوست پا
ناخن های پا را همیشه کوتاه نگه دارید و مرتبا آن ها را تمیز کنید.
با سنگ پا پوست های سخت و مرده را از روی پا جدا کنید. پوست سخت زمانی که مرطوب است، نرم می شود و اگر جدا نشود به مکانی عالی برای رشد باکتری ها و قارچ ها تبدیل می شود. در این صورت شرایط برای ابتلا به برومودوزیس کاملا مهیا است. هر شب با پنبه الکلی پاهای خود را به خوبی تمیز کنید. اینگونه پاهایتان خشک میشوند. البته که روی بخش های ترک خورده ی پوست الکل نزنید.
تعویض روزانه جوراب
حداقل روزی یکبار جوراب خود را تعویض کنید. اگر در محیطی گرم هستید، ورزش کرده اید و یا در هر شرایط دیگری هستید که منجر به تعریق پا شده است، باید بیش از یکبار جوراب خود را عوض کنید.
عدم استفاده طولانی از یک جفت کفش در زمان طولانی
دو جفت کفش داشته باشید که یک روز در میان آنها را عوض کنید.
بدین ترتیب آن کفش دیگر پیش از پوشیده شدن دوباره، فرصت دارد که کامل خشک شود. می توانید کفی های کفش را بیرون بیاورید که به خشک شدن کامل آن ها کمک کنید. کفش مرطوب به باکتری ها اجازه می دهد تا رشد سریع تری روی پا داشته باشند. از پوشیدن کفش های تنگ که ممکن است رطوبت را در خود نگه دارند، خودداری کنید.
استفاده از جوراب های مخصوص ضد تعریق
از جوراب هایی که جاذب رطوبت هستند استفاده کنید.
این جوراب ها، جوراب های ورزشی و یا جوراب هایی ضخیم و نرم هستند که از الیاف طبیعی تولید شده اند.
سایر اقدامات مهم برای پیشگیری از ابتلا به برومودوزیس
- استفاده از اسپری ضد قارچ و یا پودر دارویی مخصوص پا
- به کار بردن کفی های دئودورانت دارویی داخل کفش ها
- اسپری کردن دئودورانت و یا ضد تعریق روی پاها
- شستن پاها با صابون های ضد باکتری و ضد قارچ
- خیساندن پاها در محلول سرکه و آب یا دهانشویه
به کفش ها و جوراب های خود بیشتر اهمیت دهید.
سعی کنید از جنس های طبیعی مانند چرم استفاده کنید. جوراب ها و کفش هایی از جنس پلاستیک به ویژه در فصل تابستان گزینه مناسبی نیستند.
در چه صورت برای رفع بوی بد پا به پزشک مراجعه کنیم؟
اغلب درمان های خانگی در کاهش احتمال ابتلا به برومودوزیس و از بین بردن آن موثر هستند. البته اگر درمان های خانگی به شما کمک نکردند و یا شما احساس می کنید شدت تعریق شما بالاتر از حد نرمال است و بوی بد پاهایتان بسیار شدید است، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای شما ضد تعریق و صابون های پای قوی تر تجویز می کند و در مورد درمان های پزشکی مخصوص تعریق شدید (هایپرهیدوزیس) به شما راهنمایی می دهد. همچنین می توانید از محصولات مخصوص برای رفع بوی بد پا مانند پدهای عرق گیر و ضد بو، خوشبو کننده های کفش و … استفاده کنید.
مسئله مهم در مورد برومودوزیس
با اینکه برومودوزیس یک مشکل رایج است، اما ممکن است روی اعتماد به نفس شما تاثیر منفی بگذارد. خبر خوب ما به شما این است که رفع این مشکل کاملا ساده است. اگر هر روز مواردی که در بالا به آن ها اشاره شد را رعایت کنید، می توانید در مدت یک هفته بوی بد پا را کمتر کرده و یا کامل از بین ببرید. نکته ی مهم این است که باید رعایت بهداشت پا را بخشی از روتین روزانه ی خود قرار دهید. درمان های خانگی معمولا بسیار کاربردی هستند اما اگر مشکل شما حاد است، بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنید.