خدا حافظی با بوی بَدِ پا

بوی بد پا و ده دلیل علمی برای توضیح آن

‌دلایل زیادی برای ایجاد بوی بد پا وجود دارد. عدم رعایت بهداشت، تعریق بیش از حد و همینطور محیط مکان های ورزشی نظیر باشگاه ها و استخرها تنها برخی از دلایل بوی بد پا هستند. در این مقاله با دلایل ایجاد این بوها در پا‌ و راه‌های رفع آن آشنا خواهیم شد.

ده دلیل علمی برای توضیح بوی بد پاها

چرا پاهایمان بو می‌دهند؟

بوی پا که در پزشکی به آن برومودوزیس می‌گویند، به دلیل عرق و به دنبال آن تجمع باکتری‌ها روی پوست ناشی می‌شود. با اینکه به نظر یک مشکل خنده دار می آید ولی بوی بد پا می‌توانند گاهی اوقات بسیار آزار دهنده باشد و باعث شرمگینی افراد در جمع شود. با اینکه بوی بد پا جز مشکلات جدی نیست ولی برای رفع مؤثر آن به یک درمان اساسی نیاز دارید.

نکته کلیدی که باید به خاطر داشته باشید این است که دلایل مختلفی برای عرق کف پا، سوزش و خارش پاهای بیماران وجود دارد ولی نکته طلایی، تشخیص علت و درمان موفقیت آمیز آن است. در این مقاله هر آنچه در مورد بوی بد پا باید بدانید را جمع آوری کرده‌ایم. برای فهمیدن دلایل آن با ما همراه باشید.

علت بوی بد پا چیست؟

دلایل مختلفی برای بوی بد پا ها وجود دارد.
برای درمان این بوی بد اولین قدم تعیین علت این بوی بد است. به همین منظور ما با متخصصان زیادی در مورد بوی بد پا صحبت کردیم تا با دلایل آن آشنا شویم.
این دلایل به طور خلاصه عبارتند از:

  • تعریق بیش از حد
  • استرس و اضطراب
  • بهداشت ضعیف
  • بیماری به نام پای ورزشکار
  • تجمع باکتری ها
  • نوشیدن بیش از حد قهوه و الکل
  • دیابت
  • دوران پیش از یائسگی
  • پرکاری تیروئید
  • مسمومیت با جیوه

در ادامه به توضیح هر کدام از موارد بالا می پردازیم.

تعریق بیش از حد

یکی از شایع‌ترین علل بوی بد پا تعریق بیش از حد است.
تعریق بیش از حد در پاها خود چند دلیل عمده دارد که عبارتند از:

  • بیماری هایپر هیدروزیس یا تعریق زیاد بدن
  • افزایش فعالیت بدن مانند ورزش کردن
  • افزایش دمای هوا
  • پوشیدن کفش هایی کاملا بسته و پوشیده

اغلب اوقات این بوی بد به دلیل تجمع باکتری‌ها در کفش است.
وقت پای شما زیاد عرق می‌کند یک مکان مناسب برای رشد باکتری‌ها ایجاد می‌شود مخصوصاً که برای محیط‌ های کاری مجبور به پوشیدن جوراب و کفش‌های کاملا پوشیده و رسمی می‌شوید این موضوع شدیدتر اتفاق می‌افتد به ویژه در تابستان که این شرایط تشدید می یابد. از آنجا که معمولا در تابستان فعالیت‌های ورزشی و سفرها افزایش می‌یابد پس با معضل بازگشت بوی بد پا و کفش روبرو خواهید شد.

استرس و اضطراب

برخی افراد در هنگام استرس و اضطراب بدن شان بیشتر از همیشه عرق می کند این اتفاق‌ در پا نیز می‌افتد و باعث ایجاد بوی بد پا می‌شود.

بهداشت ضعیف

اگر مرتب پاهای خود را نمی‌شورید یا از جوراب‌های کثیف استفاده می‌کنید تعجبی ندارد که پای شما بوی بدی داشته باشد. خوشبختانه، عادات بد بهداشتی قابل اصلاح هستند.
برای رفع بوی بد پا باید بیشتر به حمام بروید و جوراب‌های تمیز و مناسب استفاده کنید.

بیماری پای ورزشکار

گاهی اوقات بوی بد پای ورزشکاران به دلیل رشد عفونت قارچی است.
این قارچ معمولاً در رختکن باشگاه‌ها رشد می کند. در واقع شما با قارچی به نام تریکوفیتون که روی زمین و لباس‌های درون باشگاه رشد می‌کند مواجه شده‌اید. این قارچ‌ها عاشق محیط‌های گرم و مرطوب مانند دوش ها و استخرهای عمومی هستند.

این قارچ روی لایه بالایی پوست پا تأثیر می‌گذارد و زمانی که موقعیت فراهم شود رشد می‌کند و بوی‌ بدی ایجاد می‌کند. چه چیزی بهتر از یک محیط گرم و مرطوب مثل پاهای عرق کرده‌ در کفش. اگر می‌خواهید این تابستان با بوی بد پا مواجه نشوید هنگام راه رفتن در اطراف استخر و هنگام دوش گرفتن در رختکن‌های عمومی کفش‌هایی مانند صندل‌های پلاستیکی بپوشید تا این قارچ به‌ پای شما نچسبد.

تجمع باکتری‌ها

تعریق بیش از حد و بهداشت نامناسب می‌تواند باعث تجمع باکتری شود. این باعث تشدید بوی بد پا می‌شود.

نوشیدن بیش از حد قهوه و الکل

اگر عاشق قهوه هستید یا در طول روز از نوشیدنی‌های کافئین دار استفاده می‌کنید باید بدانید این نوشیدنی‌ها باعث افزایش تعریق در پاهای شما می‌شود.
ممکن است با کاهش مصرف قهوه یا الکل شاهد رفع مشکل بوی بد پاهایتان باشید.

دیابت

اگر شما دیابت دارید ممکن است دلیل بوی‌ بد‌ پای شما همان دیابت باشد و نه چیز دیگری و لزوماً نباید دلیل آن تعریق پاها باشد. برخی از عوارض دیابت ممکن است منجر به بوی بد در پاها شود. زمانی که قند خون شما بالا باشد بعد از مدتی به اعصاب درون پا آسیب وارد می‌شود و شما حس را در پاهایتان از دست می‌دهید به این معنی که اگر زخم، بریدگی یا تاولی در پای شما ایجاد شود احساس درد نمی‌کنید و متوجه آن نمی‌شوید.

نباید این مشکل را دست کم بگیرید.
اگر دیابت دارید و متوجه بوی بد در پاهای خود شده‌اید شاید این یک عارضه‌ی جانبی از عفونت زخم‌ها باشد باید پاهای خود را به‌خوبی بررسی کنید و در صورت وجود زخم آن را درمان کنید. از آنجا که در افراد مبتلا به دیابت جریان خون در پاها کاهش می‌یابد ممکن است روند بهبود عفونت‌ها کندتر شود. در موارد شدید این زخم‌ها می‌توانند تبدیل به قانقاریا یا بافت مرده شوند.
اگر به ‌درستی درمان نشوند، حتی می‌توانند منجر به قطع پا در فرد مبتلا به دیابت شوند.

دوران پیش از یائسگی

به خاطر تغییرات هورمونی که پیش از یائسگی (گذر به یائسگی) اتفاق می‌افتد اغلب افراد در این دوران با گرگرفتگی و تعریق زیاد مواجه می‌شوند. پس اگر در دوران یائسگی هستید تعریق زیاد پاها جای نگرانی ندارد و می‌توانید از پدهای ضد تعریق استفاده کنید و با رعایت بهداشت به رفع بوی بد پا کمک کنید.

پرکاری تیروئید

تعریق و بدبو شدن پاها ممکن است علامت هشدار دهنده پرکاری تیروئید باشند.
اگر سایر علائم پرکاری تیروئید را نیز دارید و با اینکه بهداشت پا را رعایت می‌کنید همچنان مشکل بوی بد پا را دارید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

مسمومیت با جیوه

قطعاً مسمومیت با جیوه اولین چیزی نیست که باید برای بوی بد پا بررسی کنید ولی اگر همراه با این بو علائم دیگری مانند موارد زیر را دارید بهتر است با پزشک خود این مشکلات را در میان بگذارید تا مطمئن شوید دچار مسمومیت جیوه نشده‌اید.

  • اختلال در مهارت‌های حرکتی
  • سرگیجه
  • دوبینی

خوردن بیش از حد غذاهای دریایی یکی از شایع‌ترین علل مسمومیت با جیوه است.
اگر تازگی‌ها غذاهای دریایی زیادی خورده‌اید و متوجه شده‌اید بوی بد پای شما بیشتر شده است بهتر است مراقب مسمومیت جیوه باشید.