زمانی که علت بوی بد پای خود را بدانید، می توانید از بهترین روش ها جهت درمان بوی پا استفاده کنید. اگر عرق بیش از حد باعث بوی بد پا می شود، هم باید علت عرق کردن را بدانید و هم نسبت به رفع آن اقدام کنید. به عنوان مثال، با کاهش مصرف الکل یا کنترل و مدیریت استرس و اضطراب میتوانید میزان عرق پای خود را کاهش دهید.
مهمترین اقدامات و درمان ها برای رفع بوی بد پا
رعایت بهداشت
بهترین روش برای شروع، حفظ بهداشت پا است. پاهای خود را هر روز بشویید، از جمله فواصل بین انگشتان پا و در صورت لزوم از صابون استفاده کنید.
رعایت بهداشت میتواند مانع از ایجاد عفونت در پا شود. بنابراین به طور مرتب پاهای خود را بشویید و از خشک بودن آنها به ویژه فاصله بین انگشتان اطمینان حاصل کنید. سعی کنید چند بار در هفته کفش های خود را عوض کنید. علاوه بر این در مکانهای عمومی مانند باشگاه و یا استخرهای عمومی از صندل استفاده کنید و از راه رفتن با پای برهنه در این مکان ها جدا خودداری کنید.
همینطور جوراب های خود را مرتب در طی روز عوض کنید. بهترین کار برای رفع بوی بد پا پوشیدن جوراب های فتیله ای از جنس الیاف طبیعی و اکریلیک است. جورابهای نخی، رطوبت را جذب می کنند و مانع از خروج آن از پوست می شوند. رطوبت محل رشد باکتری ها یا قارچ ها است که مولد بوی بد پا هستند.
همچنین یک جفت کفش را دو روز متوالی نپوشید. سعی کنید دو الی سه جفت کفش در طول هفته امتحان کنید، و بدین ترتیب به کفش هایتان اجازه می دهید تا خشک شوند. با این حال برای رفع بوی بد پا می توانید از لوسیون های موضعی، پودر و یا دستمال های معطر مرطوب برای رفع بوی بد پای نیز استفاده کنید.
استفاده از مواد ضد تعریق
استفاده از مواد ضد تعریق همانگونه که برای زیر بغل استفاده می شود می تواند راه حلی برای رفع بوی بد پای شما باشد. محصولات مبتنی بر نمک آلومینیوم باعث مسدود شدن غدد عرق می شود و از رسیدن عرق به سطح پوست جلوگیری می کند.
به کار بردن مواد ضد قارچ
کرم های بدون نسخه یک روش برای درمان بوی بد پاها هستند. در این کرمها به دنبال ترکیباتی مانندکلوتریمازول، میکونازول، تربینافین و تولنفتات باشید.
اما مواظب ناحیه دچار مشکل باشید. عفونت های باکتریایی و قارچی شایع ولی به راحتی قابل درمان هستند. اما اگر بدون درمان رها شوند می توانند باعث ایجاد عفونت های شدیدتری مانند سلولیت شوند.
به عنوان مثال سلولیت زمانی اتفاق میافتد که باکتریها وارد ترکهای پوستی پای ورزشکاران شود.
مراقب باشید که قرمزی و خارش میتواند نشانه ای از بیماری اگزما یا درماتیت باشد که درمان آن از درمان عفونت باکتریایی متفاوت است. برخی از عفونت های باکتریایی و قارچی از طریق تجویز داروهای خوراکی، موضعی و یا ترکیبی از این دو قابل درمان هستند.
درمان های طبیعی بوی پا
درمان های خانگی مختلف بر خشک نگه داشتن پوست تاکید دارند. این درمان ها به انقباض پوست و بستن منافذ و مسدود کردن غدد عرق کمک می کنند.
با این حال، پیش از استفاده از درمان های طبیعی با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است این گونه درمان ها بسته به وضعیت سلامتی و سایر شرایط پزشکی شما مناسب نباشند. همواره این موضوع را به یاد داشته باشید درمان های خانگی و یا استفاده از مواد طبیعی در دسترس، نتایج مختلف و متفاوتی برای افراد متفاوت در بردارند و معمولاً رضایت پایینی توسط بیماران گزارش شده است. با اینحال در ادامه به بررسی برخی روش های خانگی ایمن برای رفع بوی بد پا می پردازیم.
پاهای خود را در حمام نمک غوطه ور کنید
یک حمام خوب نمک میتواند به رفع رطوبت و بستن غدد عرق کمک کند. مقداری نمک را در یک لگن بزرگ آب گرم بریزید و پاهای خود را به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه در آن فرو ببرید. علاوه بر این میتوانید از مخلوط یک قسمت سرکه با دو قسمت آب استفاده کنید.
زغال چوب یا جوش شیرین
از دیگر درمان های خانگی برای رفع بوی بد پا استفاده از مواد بر پایه زغال چوب یا جوش شیرین است که می توان بدون نسخه آنها را خریداری کرد یا در خانه تهیه نمود. هر دو این مواد باعث خشک شدن پوست شده و محیط را برای رشد باکتری ها و قارچ ها نامطلوب میکند.
روغن درخت چای
مقدار کمی روغن درخت چای رقیق شده را در ناحیه مستعد عرق قرار دهید. مراقب غلظت روغن درخت چای باشید زیرا میتواند منجر به تحریک پوست شما شود. روغن درخت چای یک درمان طبیعی است که در عرض چند روز پس از مصرف، نتایج دلخواه به همراه می آورد.
درمان های پزشکی برای دفع بوی بد پا
اگر از گزینه های خانگی و بدون نسخه نا امید شده اید با متخصصین این حوزه در خصوص درمان های پزشکی مشورت کنید.
گرچه درمان های پزشکی از نوع تهاجمی تر یا دارویی هستند اما تاثیر ماندگارتر و اثر بخش تری دارند. تنها به یاد داشته باشید که این درمان ها برای درمان هایپرهیدروزیس یا کاهش تعریق استفاده می شوند. پیش از شروع درمان با پزشک خود مشورت کنید. این درمان ها شامل موارد زیر است:
بوتاکس
بوتاکس یک نوروتوکسین است که اعصاب فعال کننده غدد عرق را مسدود می کند. مقدار دوز کم این دارو مانع از عرق کردن ناحیه به مدت شش ماه می شود.
یونتوفورزیس
به نظر میرسد یونتوفورزیس در درمان هایپرهیدروزیس (تعریق بیش از حد بدن) به خوبی عمل کند. یونتوفورزیس تکنیک عبور جریان الکتریکی از آب است. در این روش شما پای خود را درون آب قرار می دهید و یک دستگاه پزشکی دوز بسیار کمی الکتریسیته تولید می کند که باعث احساس سوزن سوزن شدن در پاهای شما می شود. مدت زمان این جلسات ۲۵ تا ۴۵ دقیقه است و تعداد آن ادامه می یابد تا اینکه غدد عرق شما شروع به کند شدن کند. همچنین شما می توانید دستگاه یونتوفورزیس را برای درمان بوی بد پا در منزل خریداری کنید.
سمپاتکتومی ترانس توراسیک آندوسکوپی
این عمل شامل برش اعصاب سمپاتیکی است که غدد عرق را کنترل می کند. با اینکه اعصاب زیر بغل هدف اصلی این روش است، اما از آن میتوان برای رفع تعریق بیش از حد کلی بدن از جمله پاها استفاده کرد.
داروهای آنتی کولینرژیک
این داروها شامل گلیکوپیرولات، اکسی بوتینین، بنزتروپین و پروپانتلین است که با مسدود کردن گیرنده های تحریک کننده عرق به کاهش عرق پا کمک می کند. عوارض جانبی این داروها شامل خشکی دهان، یبوست اختلال در چشایی، تاری دید، احتباس ادرار و تپش قلب است.
انتخاب نهایی با شماست. با تجه به شدت مشکل تعریق و همچنین شدت بوی بد در پاها می تواید روش درمان نهایی را انتخاب کنید.