خدا حافظی با بوی بَدِ پا

نحوه مقابله با عرق پا

این روزها تعداد زیادی از افراد به منظور داشتن تناسب اندام، تحرک بیشتری دارند و سعی می کنند فعالیت های ورزشی زیادی را انجام دهند. اما افرادی که به مشکل هاپیرهیدروزیس یا همان تعریق بیش از حد مبتلا هستند، زمانی که بدون انجام هیچگونه فعالیت ورزشی جوراب های خیس از عرق پا را در می‌آورند، اصلا از این منظره خوشحال نمی شوند.

چگونه مانع از عرق بیش از حد در پا شویم؟

 

چگونه مانع از عرق بیش از حد پا شویم؟

بنا بر گزارش انجمن بین المللی هاپیرهیدروزیس (IHS)، تقریبا 5 درصد از مردم دنیا – حدود 367 میلیون نفر – با مشکل تعریق بیش از حد دست و پنجه نرم می کنند.

هاپیرهیدروزیس به معنای تعریق بیش از مقداری است که به هنگام ورزش، عصبانیت و استرس باید به طور عادی در بدن تولید شود. به بیان ساده، غدد تعریق شما برای مدتی طولانی فعال می مانند و یا هیچ وقت از فعالیت نمی ایستند.

اغلب اوقات افرادی که به مشکل هاپیرهیدروزیس و تعریق بیش از حد پا دچار هستند، دائما از مشکلات زیر رنج می برند.

  • خیسی پاها
  • عفونت قارچی بین انگشتان
  • عفونت قارچی ناخن
  • سرمای مداوم پا

دلایل تعریق پا

هنوز هم دلایل تعریق شدید پا برای محققین کاملا مشخص نشده و آن ها احتمال می دهند که این مشکل تا حدودی وراثتی نیز باشد. معمولا این مشکل در کودکی و یا نوجوانی به وجود می آید اما ممکن است هر فردی را در هر سنی با مشکل مواجه کند.

برخی از انواع هاپیرهیدروزیس ثانویه هستند یعنی به خاطر مشکلات دیگر به وجود می آیند. با این حال، علائم هاپیرهیدروزیس کف پا معمولا موارد زیر هستند:

  • ایدیوپاتیک/اولیه، به این معنی که هیچ علت قابل شناسایی وجود ندارد.
  • همراه با تعریق بیش از حد کف دست

البته که در مورد نادری دیده شده که وراثت هم از عوامل ثانویه مشکل عرق کردن دست و پا بوده است.

حقایقی در مورد تعریق شدید در پا

  • پنج درصد از مردم با مشکل تعریق شدید پا، دست و پنجه نرم می کنند.
  • تعریق بیش از حد پا و یا هاپیرهیدروزیس می تواند به عفونت قارچی پا و یا عفونت قارچ میان انگشتان پا منجر شود.

یکی از دلایل عفونت قارچی پا، عرق بیش از حد در پا است.

استراتژی مقابله با عرق پا

زمانی که بحث تعریق شدید پا به میان می آید، باید به یک استراتژی کاربردی فکر کنید. در اولین قدم و به پیشنهاد آکادمی درماتولوژی، باید چگونگی و زمان تعریق را به دقت زیر نظر بگیرید و اینگونه می توانید محرک هایی مانند غذاها و یا موقعیت های خاص را شناسایی کنید. زیرا برخی از غذاها وجود دارند که می توانند منجر به تعریق بیشتر در بدن شوند و یا حتی بر بوی بدن تاثیر بگذارند.

روزانه پاهای خود را بشویید

برای مقابله با این مشکل، باید بهداشت پا را کاملا رعایت کنید. روزی یکبار و در صورت نیاز دوبار، پاهای خود را به خوبی بشویید.

پاهایتان را خشک نگه دارید

حتما پاهای خود و به ویژه فواصل میان انگشتان را به خوبی خشک کنید. رطوبت پوست پا خطر رشد باکتری و قارچ را افزایش می دهد.

با پودر ضد قارچ پاهای خود را خشک کنید

هاپیرهیدروزیس به دلیل اینکه پاها را بیشتر در معرض رطوبت قرار می دهد، خطر ابتلا به عفونت قارچی را نیز افزایش می دهد. برای جلوگیری از ابتلا به این مشکل، حتما پاهای خود را خشک کنید.

نشاسته ذرت پودری است که برای خشک کردن پا می توان از آن استفاده کرد. اما پودرهای ضد قارچ آماده در بازار وجود دارند که می توانید برای خشک نگه داشتن پاها و یا حذف رطوبت در کفش ها از آن ها به خوبی بهره ببرید.

اسپری ضد تعریق مناسب خود را بیابید

اسپری ها و رول های ضد تعریق به طور موقتی غدد تعریق را متوقف کرده و جریان تعریق را مسدود می کنند.

شب ها پیش از خواب از این اسپری ها استفاده کرده و صبح ها پاهای خود را بشویید (حداقل 6 ساعت بعد). چون تعریق در شب کمتر است، اسپری بهتر می تواند فعالیت غدد عرق را متوقف کند.

از مواد مختلف برای خیساندن پاها استفاده کنید

3 تا 4 قاشق چای خوری جوش شیرین را در ظرفی پر از آب گرم بریزید و پاهای خود را به مدت 20 دقیقه در آن فرو ببرید.

می توانید پاهای خود را در چای سیاه بگذارید (به دلیل وجود تانن در آن)، اینگونه منافذ پوستی کوچک شده و در نتیجه جریان عرق کاهش پیدا میکند. پاهای خود را از محلول جوش شیرین بیرون آورده، دو چای کیسه ای در ظرف بگذارید و برای ده دقیقه هم پاهای خود را درون این ترکیب قرار دهید.

برای تمیز نگهداشتن پا، آن ها را در محلول های مختلف بخیسانید

جوراب مناسب بپوشید

به جوراب های خود بی اهمیت نباشید. جوراب های پشمی و نخی جریان هوا را از خود عبور می دهند اما جوراب هایی که از پلاستیک تهیه شده باشند، رطوبت را به خود جذب کرده و منجر به خیس شدن پا می شوند. بیش از روزی یکبار جوراب های خود را تعویض کنید و اگر مدتی طولانی بیرون از خانه می مانید، یک جفت جوراب تمیز همراه خود داشته باشید.

کفش هایی بخرید که جریان هوا را از خود عبور می دهند

زمانی که حرف از کفش به میان می آید، باید حواستان به بوت ها و کتانی هایتان باشد، زیرا این دو مدل رطوبت را بیشتر در خود نگه می دارند. سعی کنید کفش های چرمی و یا برزنتی بپوشید.

دائما یک جفت کفش را نپوشید و کفش هایتان را تعویض کنید تا به آن ها اجازه خشک شدن کامل داده باشید. از کفی های جاذب استفاده کنید تا بوی پا کمتر شود. هر جا که ممکن بود کفش ها و جوراب هایتان را دربیاورید تا پاها و کفش ها هوا بخورند.

به روش های درمانی دیگر نیز فکر کنید

یک روش درمانی که بسیار محبوب است، تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس) است، اما این روش ممکن است دردناک بوده و البته دائمی نباشد. درمان جایگزین دیگر یونتوفورز است.

به یاد داشته باشید که تمامی روش های بالا به ساختار بدنی فرد مرتبط هستند. هاپیرهیدروزیس در ابتدا نیازی به ملاقات با پزشک ندارد اما شاید این مورد نیز قدم مورد نیاز بعدی باشد.

پزشک ممکن است در مورد داروهایی که این عرق را تشدید می کنند سوال بپرسد و یا اگر تعریق همراه با علائم دیگر مانند لرز، تغییر وزن و یا موارد دیگر بود، باید در پی شناسایی مشکلات دیگر باشد.