خدا حافظی با بوی بَدِ پا

بوی پا و بررسی دلایل ایجاد آن

شما پاهایتان را از کفش هایتان بیرون آورده اید و بوی نسبتا بدی را احساس کرده اید که مایه تاسف است. بوی پا تمام محیط را پر می کند. پاهایتان بوی بدی می دهد. بنابراین کفشهایتان را در قفسه کفش ها قرار داده، آهسته به عقب رفته اید و امید داشته اید که فردا با شرایط بهتری مواجه شوید. اما اینگونه نخواهد بود.

به چه دلیل پاهای شما در کفش هایتان بوی بدی می گیرند؟

بوی بد پا و یا کفش در اثر ترکیبی از هر نوع باکتری، قارچ، کپک و یا مخمر حاصل می شود. در اینجا با روش شناسایی علت و کنترل بو بیشتر آشنا می شوید و می توانید به نشاط پاهایتان کمک کنید.

مهم ترین عامل بوی پا تعریق در کفش های شماست

کفش های شما به طور اساسی ساخته شده اند تا باعث ایجاد بوی بد در پاهای شما شوند. میکروب هایی که باعث ایجاد بو می شوند، در فضاهایی که تاریک می باشند و دارای رطوبت هستند رشد می کنند که جوراب و کفش شما می توانند فضایی ایده آل باشند. نوع خاصی از باکتری با نام بروی باکتریوم وجود دارد که هنگامی که کفش های تنگ و یا منقبض کننده می پوشید، منجر به ایجاد بوی بد در پا می شود و آیا می توانید حدس بزنید چه بویی؟
آن ها باعث می شود تا پاهای شما بوی پنیر دهند.

مطابق با نتایجی که از مطالعات به دست آمده است، نوع دیگری از باکتری با نام پروپیونی باکتریوم وجود دارد که از عرق پاهای شما تغذیه می کند و منجر به ایجاد بوی ترش در پاها می شود. از این رو امکان دارد احساس کنید که پاهایتان بوی سرکه می دهند. برای رفع این مشکل سعی کنید با پاهای برهنه و بدون جوراب کفش نپوشید زیرا جوراب مانع ایجاد بوی بد در پاهای شما می شود و می تواند رطوبت را جذب کند.
سعی کنید هر روز همان جوراب ها را نپوشید و تا جایی که امکان دارد جوراب دیگری را جایگزین نمایید.

اگر هنوز در کفش هایتان بوی بدی را احساس می کنید، داخل آن ها را با استفاده از اسپری های خوشبو کننده پا اسپری کنید و یا آن ها را درون کیسه زیپ لاک (Ziplock) بگذارید و تمام شب آن ها را در فریزر قرار دهید تا فریز شوند زیرا این کار باعث از بین بردن باکتری های بدبو می شود.
آیا هنوز کفش های شما بوی بدی می دهند؟
آن ها را دور بیندازید.

دومین عامل بوی بد، انواع عفونت در پا

بیماری پای ورزشکار یک عفونت قارچی رایج می باشد.
برای اینکه مطمئن شوید که آیا بوی پا در شما به دلیل عفونت می باشد یا خیر، علائم زیر را دنبال کنید:

  • ناخن های زرد
  • تاول
  • پوسته پوسته شدن پوست
  • خشک شدن بیش از حد پوست
  • کنده شدن پوست
  • خارش پوست
  • جوش
  • لکه های زبر قرمز یا سفید

آیا علائم عفونت را روی پاها یا ناخن های خود مشاهده می کنید؟

به پزشک مراجعه کنید و پاهای خود را نشان دهید.
این علائم در بیشتر مواقع نشان دهنده قارچ می باشند که قابل سرایت هستند و اگر درمان نشوند، می توانند بدتر شوند. بعد از اینکه پاهای خود را با استفاده از پماد ضد قارچ درمان کردید، بهتر است کفش های خود را نیز اسپری کفش ضد قارچ بزنید. اگر این کار را انجام ندهید، کفش های شما مجددا منجر به عفونت پاهای شما می شوند. در نتیجه دوباره باید متحمل بوی پا شوید.

سومین عامل شایع بوی بد در پا، استرس است

آیا با یکی از آن روزهایی مواجه شده اید که نهایت استرس را در آن تجربه کرده اید؟
یا آیا محرکی وجود دارد که منجر به ایجاد اضطراب و نگرانی در شما شود؟
هر دوی اینها منجر به این می شوند تا تعریق در بدن شما افزایش یابد. برحسب نتایج به دست آمده از انجمن بین المللی هیپرهیدروزیس (تعریق بیش از حد بدن)، پاها از غدد بسیار متمرکزی از تعریق برخوردار می باشند. زمانی که شما دچار تعریق بیشتری می شوید، منجر به این می شود تا رطوبت و پتانسیل بیشتری برای بوی پا ایجاد شود.

اگر احساس می کنید که پاهای شما بیش از اندازه عرق می کنند _ به عنوان مثال هنگامی که در حال راه رفتن هستید، رد پاهای خیسی را بر روی زمین از خود باقی می گذارید _ احتمال می رود که دچار هایپرهیدروزیس کف پا شده باشید و در این شرایط، باید با پزشک خود درباره گزینه های درمانی مشورت نمایید.

اگر اخیرا اضطراب و تنش زیادی را درون خود احساس می کنید، سعی کنید بر روی برخی از تکنیک ها به طور منظم کار کنید تا بتوانید استرس خود را مدیریت نمایید. مانند:

  • تنفس عمیق
  • مدیتیشن
  • تمرین های کششی
  • انجام یوگا

چگونه می توان از ایجاد بوی بد در پا جلوگیری کرد؟

علاوه بر راه حل هایی که در قسمت بالا ارائه شده است، موارد دیگری نیز وجود دارند که به شما کمک می کنند تا از ایجاد بوی بد در پاهای خود جلوگیری کنید

  1. هر روز پاهای خود را بشویید

تنها به این متکی نباشید که پاهای خود را در حمام با آب و صابون بشویید زیرا این کافی نیست. بلکه باید بین هر یک از انگشت های پاهای خود را با کف و با دقت بشویید.

  1. به خوبی پاهای خود را خشک کنید

بعد از اینکه از حمام بیرون آمدید، سعی کنید پاهای خود را به طور کامل خشک کنید.
زمانی که پاهایتان خیس هستند، جوراب و یا کفش نپوشید.

  1. به پاهایتان پودر بمالید

اگر هنگامی که پاهایتان را از کفش های خود بیرون می آورید، بوی پا را احساس می کنید، باید قبل از اینکه دوباره کفش هایتان را بپوشید، به پاهایتان پودر پا یا نشاسته ذرت و یا حتی پودر بچه بمالید. اگر هنوز پاهای شما بوی بدی می دهند، می توانید یک ضد تعریق برای پاهای خود تهیه نمایید که می توانید بدون نسخه نیز به آن دسترسی داشته باشید.

  1. پاهای خود را با چای خیس کنید

اگر پاهای شما زیاد عرق می کنند، می توانید آنها را هر شب در محلول چای سیاه خیس کنید.

چای سرشار از اسید تانیک است.
اسید تانیک موجود در چای می تواند از عرق کردن پاها و ایجاد بوی پا جلوگیری کند. چای کیسه ای را در آب گرم دم کنید و بگذارید تا خنک شود. مقدار آن باید به حدی باشد که روی پاهای شما را به طور کامل بپوشاند، سپس پاهای خود را به مدت 10 دقیقه هر شب تا یک هفته با این روش خیس کنید. بعد از انجام این مراحل، می توانید در هفته یک بار این کار را انجام دهید تا پاهایتان همیشه نشاط و شادابی خود را حفظ کنند.

  1. کفش های خود را ضد عفونی کنید

کفش های خود را با استفاده از یک ضد عفونی کننده کفش UV ضدعفونی کنید.
این نوع ضد عفونی کننده ها را می توانید بعد از اینکه هر بار کفش های خود را می پوشید، از آن ها استفاده نمایید تا پاهایتان بوی بدی ندهند و بدین ترتیب از بوی پا خلاص شوید.