گاهی انسان از وضعیت بوی بد بدن و پاها رنج می برد. ممکن است با خود فکر کرده باشید آیا تاثیر رژیم غذایی بر بوی پاها چیست و آیا واقعا نوع غذایی که می خوریم بر بوی بدن و پاها تاثیر گذارند؟ شایان ذکر است برای سلامتی هرچه بهتر و بیشتر، گاهی نیاز است که ما از خوراکی هایی که سالم تلقی می شوند نیز مقداری پرهیز کنیم.
آیا رژیم های غذایی بر بوی بدن و پاها تاثیر گذارند؟
باید آگاه باشیم که رژیم غذایی می تواند بر بوی انسان تأثیر بگذارد.
مثلا اگر فردی قبل از یک ملاقات مهم مقدار زیادی سیر مصرف کرده باشد چه اثرات بیرونی را شاهد خواهد بود؟ بله ممکن است برای آن شخص و نتیجه ملاقاتش اتفاق جالبی نباشد. درست بر همین اساس گفتنی است کسانی که مقدار زیادی لبنیات مصرف می کنند نسبت به کسانی که لبنیات کمتری مصرف می کنند بوی بدنشان متفاوت خواهد بود.
ارتباط بین رژیم غذایی و بوی بدن
پیرو این منطق، ارتباط احتمالی بین رژیم تغذیه و بوی پا نیز پدیدار می شود.
البته، بوی بدن و در نتیجه بوی پا با بررسی موارد زیر تعیین می شود.
- سلامت عمومی جسم
- ژنتیک
- بهداشت فردی
بوی نا مطلوب پا مساله ای است که اشخاص زیادی با آن دست به گریبان هستند.
گاهی این بوها برای شخص حتی خجالت آور هم می شود و آزادی شخص را نسبت به اطرافش کم و محدود می کند و فرد احساس خوبی ندارد. وقتی این موضوع را می فهمیم، توجه مخصوص به رژیم و تغذیه برای از بین بردن یا کم کردن بوی پا، می تواند واقعاً مفید باشد.
در حقیقت، خوراکی ها نقش زیادی در بوهای ایجاد شده توسط بدن دارند.
تغییر رژیم تغذیه می تواند به رها و آسوده شدن از شر بوی نا مطلوب کمک کند. در اینجا عنوان می شود که از کدام خوراکی ها باید پرهیز نمود و کدام خوراکی ها را بیشتر باید مصرف نمود.
برخی خوراکی هایی که باید از آن ها تا حدی پرهیز کرد
اثرات خوراکی های سرشار از گوگرد بر بوی پا
در بررسی تاثیر رژیم غذایی بر بوی پاها می توان گفت یک سری از ترکیبات موجود در خوراکیها، مثل سولفیت ها، وقتی در بدن تجزیه شده و از طریق عرق آزاد می شوند، می توانند بوی نا مطلوب برای بدن ایجاد کنند. ممکن است گاهی نیاز به این امر باشد که ما از خوراکیهایی که حتی سالم تلقی می شوند هم مقداری پرهیز کنیم تا سالم تر بمانیم. بعضی از سبزیجات هم وجود دارند که هنگام هضم به ترکیبات گوگرد مانندی تجزیه می شوند که می تواند بوی نا مطلوب ایجاد کند. بعضی از انسانها نسبت به سولفیت ها حساسیت غذایی دارند که باعث ایجاد بوی خاصی می شود و گاهی بخاطر شدت آن به عنوان بوی پیاز هم توصیف می شود.
همچنین منابع پروتئینی مثل ماهی قزل آلا، ماهی تن و گوشت قرمز می توانند باعث ایجاد بوی نا مطلوبی شوند.
از سایر خوراکی های سرشار از گوگرد می توان به موراد زیر اشاره کرد.
- پیاز
- سیر
- کلم، گل کلم و کلم بروکلی
- آبجو
- چای و قهوه
حذف چنین خوراکیهایی می تواند به رفع بوی نا مطلوب کمک کند.
خوراکیهایی که منجر به تعریق زیاد می شوند
خوراکیهایی هستند که باعث تولید بیش از حد عرق در بدن می شوند.
هم خوراکیهای تند و هم خوراکیهایی که از نظر دمایی گرم و یا داغ تلقی می شوند، مثل سوپ داغ می توانند شدت تعریق بدن را افزایش دهند. مصرف کمتر این خوراکی ها می تواند به فرد برای از بین بردن بوی نا مطلوب پا و بدن کمک کند. یک نقطه خوب برای شروع این است که فرد بتواند مواد خوراکی زیرر را محدود کند.
از جمله:
- مواد تند مثل انواع فلفل
- غذاهای چرب مثل انواع فست فود
- مواد پرچرب طبیعی مثل شیر پرچرب
- نمک زیاد
- موادی مثل کافئین و شکلات
- نان سفید و …
این خوراکی ها تولید عرق را افزایش می دهند، لذا امکانش هست شما مجبور شوید مقداری از هوس خوردن قهوه و مرغ سرخ شده کم کنید.
کربوهیدرات های تصفیه شده چه اتفاقی را رقم می زنند؟
یکی دیگر از علت های اصلی، خوراکیهایی هستند که به عنوان کربوهیدرات های تصفیه شده در نظر گرفته می شوند.
اینها شامل موارد زیر می باشند.
- ماکارونی
- برنج سفید
- شیرینی ها
- نان سفید
بسیاری از شیرینی ها حاوی آرد و کربوهیدرات تصفـیه شده است که به ایجاد بوی بد در بدن کمک می کنند.
بهتر است برای کاهش بوی بد در پاها، تعادلی از کربوهیدراتهای پیچیده، پروتئین و چربیها مصرف کنید.
رژیم های غذایی سرشار از کربوهیدرات ها اغلب موارد به عنوان تغذیه باکتری ها و قارچ ها در بدن عمل می کنند. بدن انسان از طریق سلول های مرده پوست، خود را از شر باکتـری ها رها و آسوده می کند. با این حال، هنگامی که باکتری ها از طریق تعریق در پوست پا جمع می شوند و داخل کفش قرار می گیرند، بوی نامطبوع می تواند شدّت یابد. با این وصف، باید بدانیم که ایجاد تعادل در مصرف کربوهیدرات تنها یکی از راه حلها می باشد.
رژیم های کم کربوهیدرات را مورد توجه قرار دهید
موقعی که اشخاص دارای رژیم کم کربوهیدرات هستند، غالبا مقادیر زیادی پروتئین مصرف می کنند. یک عارضه رایج در چنین رژیم هایی بوی ایجاد شده توسط برخی فعل و انفعالات شیمیایی در بدن می باشد. کمبود کربوهیدرات موجب می شود بدن تولید کتون را اضافه کند و باعث ایجاد بوی مشخصی می شود که غالبا با عنوان میوه پوسیده توصیف می شود.
خوراکیهای غنی از پروتئین را چه مقدار مصرف می کنید؟
خوراکیهایی با پروتئین بالا مثل تخم مرغ، ماهی و گوشت قرمز معمولاً دارای ترکیباتی مثل کولین و کارنیتین هستند. وقتی این ترکیبات در بدن تجزیه می شوند، می تواند منجر به تولید تری متیل آمین شود، ماده ای که بوی ماهی را تولید می کند.
ماهی های غنی از کولین، ماهی تن و سالمون هستند.
مخمر و شکر چه نقشی ایفا می کنند؟
با فراوانی مخمر و قند در رژیم غذایی این امکان وجود دارد که شرایط مطلوبی برای رشد باکتری ها در بدن به وجود بیاید. بنابراین بهتر است مصرف مخمر و مواد غذایی حاوی شکر را نیز تا حد امکان کاهش دهید. زیرا اکنون از تاثیر رژیم غذایی بر بوی پاها کاملا آگاه هستید.
توجه: البته منظم کردن رژیم غذایی زمانی که اقدامات دیگری را نیز انجام دهید بهترین کار خواهد بود. در اینجا درمان چند وجهی می باشد که کمک می کند تا از شر بو رهـا و آسوده شویم. طیف وسیعی از خوراکیها که بر بوی بدن و احتمالاً بوی نا مطلوب پاهای انسان تأثیر میگذارند وجود دارند، ممکن است این سوال برای فرد ایجاد شود که آیا دیگر چیزی برای خوردن باقی می ماند؟ در جواب باید گفت: بله، مطمئن باشید، وجود دارد. انسانها از هم متفاوت هستند و حفظ یک رژیم غذایی متنوع و متعادل برای سلامتی انسان نیاز است و ضروری می باشد. احتمالاً بهتر است ببینید آیا مقدار زیادی از غذای خاصی که در اینجا ذکر شد توسط شما مورد تغذیه قرار خواهد گرفت یا خیر؟
اگر این کار را انجام دادید، سعی کنید برای مدتی آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید و ببینید که آیا به حل مساله تان کمک می کند یا نه.
مواد خوراکی برای تغذیه مناسب، چه هستند؟
یک رویکرد فعالتر برای خلاص شدن از شر این مسائل میتواند گنجاندن مواد مغذی در رژیم غذایی شما باشد که به کاهنده بوی بدن معروف هستند. خوراکیهای زیادی وجود دارد که در ایجاد بوی نا مطلوب نقشی ندارند. خوراکیهایی که دارای فیبر بالایی هستند مثل میوه ها و سبزیجات برگدار که به تخلیه سیستم و رها و آسوده شدن از شر سموم موجود کمک می کنند.
میوه ها و خوراکیهای غنی از کلروفیل را دریابید
اینگونه تصور می شود که خوردن چیزهایی مثل مرکبات و کلم پیچ بوی شیرین تری برای بدن و پا ایجاد می کند. برخی مواد سرشار از کلروفیل وجود دارند که سموم را از بدن دفع می کند.
- سبزیجات برگ سبز
- انواع جوانه ها
- جلبک های دریایی
سبزی های خوراکی وحشی مثل کاهوی معدنی، ریز جلبک ها و … دارای منابع فراوان «کلروفیل وحشی» هستند. گفته می شود که این مـاده مغذی می تواند به خوب شدن زخم کمک کند و بهبودی را تقویت نماید و تصور می شود این موارد به مبارزه با بوی نا مطلوب پا نیز کمک می کند. اما این ادعاها با شواهد بالینی اثبات نشده اند و تحقیقات و مطالعات بیشتری برای تایید این ادعاها مورد نیاز می باشد و تلاشها در این زمینه ادامه دارد.
توجه هرچه بیشتر به گیاهان
برخی از این خوراکیها به همراه ادویه و گیاهانی مثل پونه ، نعناع، جعفری و رزماری حاوی کلروفیل هستند. کلروفیل ترکیبی می باشد که به خنثی نمودن بسیاری از بوها قبل از پردازش و انتشار از طریق پوست در عرق کمک می کند. مریم گلی گیاهی می باشد که به کاهـش تعریق کمک می کند و احتمال ورود ترکیبات بدبو به سطح پوست را کمتر می کند.
اثر کمبود روی بر بوی پا
حتی کمبود روی هم در رژیم غذایی انسان می تواند باعث بدبو شدن پاها شود.
با خوردن خوراکیهای سرشار از روی یا با مصرف مکمل های روی، مطمئن شوید که روی به اندازه کافی دریافت می کنید. خوراکیهای غنی از روی عبارتند از:
- بادام زمینی
- جوانه گندم
- دانه کدو تنبل
- شکلات تلخ
همچنین می توانید از کرم های حاوی روی برای کاهش بوی پاها استفاده کرد.
بعضی از خوراکیها ترکیباتی را بوجود می آورند که در ایجاد عرق و بوی نا مطلوب نقش موثرتری دارند. کم کردن مصرف این موارد می تواند کمک زیادی به کاهش ناراحتی و خجالت در مورد بدن و پاهای بدبو کند. کوشش برای خوردن بیشتر خوراکیهایی که بوی بدن را خنثی می کنند و یا بهبودی می بخشند می تواند در درمان پاهای بدبو مفید باشد.
رعایت یک رژیم غذایی سالم سلامت کلی انسان را بهبود می بخشد.