اسانس های گیاهی، عصاره برخی گیاهان خاص هستند که عطر گیاهی که از آن گرفته شده اند را دارند. اغلب آن ها چرب نیستند، بلکه مایعی هستند که با استفاده از ابزار مختلف از گیاه تقطیر می شوند و سپس غلیظ می شوند تا عصاره ایجاد شود. این اسانس ها در بسیاری از موارد خانگی، زیبایی، سلامت و حتی پزشکی کاربرد دارند. اما آیا دفع بوی بد پا نیز با اسانس ها امکان پذیر است؟
آیا استفاده از روغن های معطر منجر به درمان عرق شدید پا می شود؟
اسانس های گیاهی چه هستند؟ این عصاره ها معمولا در شیشه های کوچک عرضه می شوند. غلظت و شدت بوی آن ها معمولا به قدری است که چند قطره از آن ها برای هر بار مصرف کافی است. کاربرد این روغن ها از رایحه درمانی گرفته تا درمان طبیعی برای مشکلات جسمی، تمیز کردن منزل و حتی دفع حشرات متغیر است. البته گاهی از این اسانس های معطر رقیق شده برای درمان موضعی و استنشاق نیز استفاده می شود.
آیا دفع بوی بد پا با اسانس ها امکان پذیر است؟
بوی بد پا به دلیل ترکیب میکروب ها (معمولا باکتری ها) با عرق و سلول های مرده پا ایجاد می شود. متابولیسم این باکتری ها می تواند بوی بدی روی پا به وجود بیاورد. یکی از روش های از بین بردن بوی بد پا، کمک گرفتن از این روغن های معطر است. بر طبق گفته ی بسیاری از طرفداران این روغن ها، بسیاری از روغن های معطریا اسانس می توانند بوی بد پا را از بین ببرند.
نظر محققان در این باره چیست؟
مصرف موضعی این روغن های معطر اثرات ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد درد دارد. البته که این اطلاعات، کلی است. به هر حال، از آنجا که باکتری ها و عرق عامل ایجاد بوی بد هستند، این روغن ها با از بین بردن باکتری و کم کردن عرق، جلوی ایجاد بوی بد پا را می گیرند.
استفاده از ترکیبی از پودر روغن های پیکان ریشه (نوعی گیاه حاره ای دارای ریشه های خوشه مانند)، ریحان، میخک، درخت چای، مریم گلی و جوش شیرین در کفش و جوراب، از رشد باکتری و قارچ جلوگیری می کند.
انواع اسانس برای دفع بوی بد پا
در حقیقت، برای دفع بوی بد پا بسیاری از اسانس ها کاربردی هستند. در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم:
اسانس اکالیپتوس
روغن اکالیپتوس از برگ گیاه اکالیپتوس گرفته می شود. این روغن مصارف دارویی، ضدعفونی کنندگی، دافع حشرات، طعم دهندگی، رایحه بخشی و البته مصارف صنعتی دارد. برای تهیه این اسانس، برگ های اکالیپتوس را با بخار آب تقطیر کرده و به عصاره گیاه تبدیل می کنند. روغن اکالیپتوس از دو منظر می تواند به بوی پا کمک کند:
1 – خواص ضدعفونی کنندگی آن می تواند رشد باکتری ها را کمتر کند.
2 – عطر خوب آن می تواند بوی بد پا را از بین ببرد.
اسانس اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس از خوشه های گل اسطوخودوس به دست می آید. از قدیم این گیاه را به طعم و عطر خوش و فواید دارویی آن می شناسند. مصرف این روغن معطر روی پوست خواص ضدمیکروبی دارد. همچنین عطر خوب آن می تواند منجر به از بین بردن بوی بد پا شود.
اسانس نعناع
روغن نعناع سابقه ای طولانی در رایحه درمانی دارد و همگان با آن آشنا هستند. عناصر شیمیایی فعال در آن دو عنصر ترپنوئید و فلاونوئید هستند. ترپنوئید به این روغن عطر خاصی می دهد. فلاونوئید نیز خاصیت آنتی باکتریالی و ضد التهابی دارد. این عناصر به روغن نعناع خاصیت ضد میکروبی می بخشند و به همچنین بوی بد پا را کمتر می کنند. علاوه بر این، التهاب پا را نیز بهبود می بخشند.
اسانس درخت چای
روغن درخت چای با نام روغن ملالوکا هم شناخته می شود. این روغن از برگ های درخت برگ نازک چای، ملالوکا آلترنیفولیا گرفته میشود (نباید این گیاه را با گیاه چای یعنی کاملیا سیننسیس که چای از آن گرفته می شود، اشتباه گرفت).
این گیاه عطری خوب و کافور مانند داشته و خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد. اگر این روغن را روی پا بزنید، می تواند از رشد میکروب های عامل بوی بد جلوگیری کند و همچنین عطر آن بوی بد پا را می پوشاند.
تحقیقی روی خواص دارویی و ضد میکروبی این گیاه انجام گرفته که نتیجه آن به شرح زیر است:
بسیاری از محققان به این نتیجه رسیده اند که روغن درخت چای خواص ضد میکروبی و ضد التهابی دارد. البته هنوز شواهد قطعی وجود ندارد که نشان دهد این روغن در برابر عفونت های باکتریایی، قارچی و ویروسی موثر است. این روغن می تواند به عنوان عاملی برای پیشگیری مورد استفاده قرار بگیرد. این روغن به شما کمک میکند تا باکتری را از پا دور کنید.
البته نتایج بررسی های دیگر نشان می دهد که روغن درخت چای می تواند عفونت قارچی پوستی که معمولا بین انگشتان پا به وجود می آید را درمان کند. این روغن واکنش های آلرژیک پوست را کاهش داده و عفونت ناخن پا را بهبود می بخشد.
اسانس آویشن
آویشن (آویشن ولگاریس) گیاهی همیشه سبز با کاربردهای آشپزی، دارویی و زینتی است. مصریان باستان اولین افرادی بودند که آویشن را کشف و مصرف کردند.
روغن آویشن حاوی 24 تا 50 درصد تیمول؛ ماده ای که به آویشن عطر و طعم می بخشد؛ است. تیمول خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد. روغن آویشن با پایین آوردن سرعت رشد باکتری های عامل بوی پا و پوشاندن بوی بد، به شما کمک می کند از شر بوی بد پاهایتان خلاص شوید.
برخی روغن های معطر به دو روش به از بین بردن بوی بد پا تاثیر می گذارند:
- خواص ضد میکروبی و ضد قارچی دارند، پس می توانند با میکروب های عامل بوی بد مقابله کنند.
- عطر خوبی دارند و بوی بد را از بین می برند. این روغن های طبیعی راه حلی ساده برای درمان بوی بد پا هستند. با استفاده از آن ها دیگر نیازی به مصرف موضعی داروهای غیر طبیعی نیست. البته که پوشش دادن بوی بد پاها، درمانی قطعی نیست.
آیا روغن های معطر می توانند به طور کلی بوی بد پا را درمان کنند؟
این روغن ها درمان تضمینی و صد در صدی برای رفع بوی بد پا نیستند. روغن درخت چای می تواند دیگر مشکلات پا را نیز درمان کند. ریختن مقداری از ترکیب روغن های معطر و دیگر مواد می تواند مانع از رشد باکتری در کفش و جوراب شود.
به هر حال که شواهد بالینی بر تاثیرگذاری صد در صدی این روغن ها وجود ندارد. اگر مشکل جدی تعریق و بوی بد پا دارید، امتحان کردن این روش ها ضرری ندارد. اما ممکن است برای همه کارساز نباشند. اما قبل از اینکه از اثرگذاری این روش نا امید شوید حتما روغن درخت چای و مریم گلی را امتحان کنید. بر اساس تحقیقات انجام شده، شاید دیگر داروها و روش های درمانی خانگی و یا پزشکی بهتر از این روش به شما کمک کنند.